Consells: Errors al conservar la carn a casa a l'estiu
Estem en dies d’estiu i per la conservació de la carn, hem de tenir una adequada gestió de la seva temperatura en tot moment.
És molt important que el consumidor sàpiga que es deuen dur correctament processos com la compra. La higiene, la manipulació i conservació de la carn per aconseguir una alimentació segura i saludable. Però un del processo més desconegut entre els consumidors, és la conservació de la carn una vegada arriba a casa.
A continuació et volem detallar unes bones pràctiques per a emmagatzemar i conservar la carn en perfectes condicions en la nevera de casa teva i consumir en un estat que garanteixi la seva qualitat.
Conservació de la carn a través de la cadena de fred
En el cas dels aliments frescos, sempre és important no trencar la cadena de fred, per evitar la seva deterioració i allargar la vida útil.
En els dies d’estiu, et recomanem que portis una bossa isotèrmica per a poder transportar la carn, així si has de fer més compres durant una bona estona i s’allarga el temps de transportar la carn a la nevera de casa, aguantem millor la temperatura.
Dies de consumició de la carn a casa
Quan la carn és comprada en una carnisseria, és molt important respectar estrictament el termini per a consumir-la, ja que la carn fresca s’ha de consumir el més aviat possible. Preferiblement en un termini màxim de quatre dies.
Si hem de conservar carn picada, és millor cuinar-la el més aviat possible i és recomana mantenir-la per sota dels 2 ºC.
Conservació de la carn en la nevera de casa
Es recomana emmagatzemar la carn comprada en recipients nets i hermètics. No és recomana deixar la carn en n plat, cal protegir la carn del contacte amb l’aire per a evitar la contaminació i oxidació prematura de la carn. A part d’evitar els mals olors en la teva nevera.
Una altra norma important és no col·locar la carn fresca al costat o en contacte amb aliments ja cuinats o llestos per al seu consum, per a evitar la possible transferència de microorganismes. D’aquí la importància de col·locar els aliments sense cuinar en recipients nets i hermètics i en una zona a part dels aliments ja llestos per a menjar.
Temperatura adequada per a conservar la carn a la nevera de casa
- Assegura’t de mantenir la temperatura en el frigorífic en 4 °C perquè la carn es conservi bé. Si desitges congelar carn, la temperatura ha de ser de -18 °C.
- Procura tenir el menor temps possible obert el frigorífic, per a no perdre temperatura i mantenir els aliments en bon estat durant més temps.
- En el congelador, la carn es pot conservar a una temperatura inferior als -18 graus perfectament durant diversos mesos. Això sí, procura que quedin ben tapats i que no entrin en contacte amb altres aliments, especialment amb peix, perquè pot alterar el sabor.
- El procés de congelació de la carn crua ha de completar-se al més aviat possible per a evitar la formació de cristalls de gel. És millor tallar la carn en trossos petits, embolicar-los en plàstic i separar per parts.
- La carn ha de descongelar-se lentament perquè quedi uniforme. Després de treure-ho del congelador s’ha de col·locar en la zona refrigerada del frigorífic, d’aquesta manera evitem perdre part del sabor i nutrients de la carn, i l’aparició de microorganismes. Mai ha de descongelar-se la carn a temperatura ambient fora del frigorífic, ni aplicar aigua calenta. La carn descongelada ha de cuinar-se immediatament per a garantir la seva idoneïtat.
Per qualsevol dubte sobre la conservació de la carn, pots preguntar-nos i el nostre equip de Karns Fibla et sabrà aconsellar segons les necessitats del teu moment.