Consells: Descobreix el Xai, Consells i Beneficis.
La carn de xai és una de les més apreciades a la nostra gastronomia. És una de les carns més versàtils i es pot cuinar tant a la planxa, com al forn o en fantàstics estofats.
Actualment en el mercat trobem carn de xai com a xai de llet (animals de menys de quaranta-cinc dies d’edat que s’han alimentat només amb llet materna); Xai Recental o Xai Ternasco (animal de menys de quatre mesos que ha estat alimentat amb llet materna i pinsos composts).
El xai és carn vermella o carn blanca?
La carn de xai és una excepció en la classificació del tipus de carn. El xai pot ser tant carn blanca o carn vermella segons l’edat que té l’animal i la seva alimentació. Les carns dels animals adults solen tenir colors més intensos que les dels animals més joves.
Qualitats de la carn de xai i la seva conservació
Per començar, hem d’assegurar-nos que estem comprant una carn de xai de qualitat, és a dir, 100% nacional, per garantir que els nostres plats siguin excepcionals.
Com més fresca sigui una peça, més saborosa estarà. Per això, convé que ens fixem en els següents aspectes:
- Color de la carn del xai. La carn de xai té un color rosat, la intensitat del qual depèn de l’edat que tingui l’animal: els més joves són d’un color més pàl·lid. Evita els talls que presentin tons ocres o grisencs, ja que són símptoma d’una carn oxidada.
- Textura en la carn de xai. La millor carn és ferma i llisa. Fuig de carns que semblin “humides” i estiguin toves.
- Ossos del xai. Si la peça presenta ossos, fixa’t que tinguin talls nets o que estiguin sencers, res d’ossos partits o estellats. A més, si l’interior de l’os té una mica de sang, indica que la carn és fresca.
La conservació de la carn de xai, ha de ser sempre a la nevera i sempre amb un màxim de dos dies. Si creus que trigaràs més en cuinar-la, la millor opció es congelar-la.
Talls de la carn de xai
La carn de xai presenta multitud de talls que encaixen amb un preu assequible i perfectament compatibles per diferents àpats familiars. El tall a demanar del xai sempre dependrà de l’ús que li vulguis donar. Aquí et presentem el talls de xai més comuns:
- Cuixa de xai. Son les potes del darrere del xai, que poden trobar-se senceres, a filets o desossades. Es tracta d’un tall molt apreciat, ja que és un tall tendre i extremadament versàtil. Ideal per cuinar rostits, guisats o al forn.
- Costelles de xai. Un tall especial de les costelles amb una carn amb os molt saborosa. Les més sol·licitades son les costelles de pal, considerades la part de categoria extra. Aquest tall és molt típic cuinar-les en rostits, a la brasa, al forn, a la planxa, estofades o fins i tot arrebossades.
- Espatlla de xai. Tall procedent de les potes davanteres i molt saboroses. Conté una major porció de greix que altres talls, i per tant la seva carn és tendra i excel·lent per rostir sencera.
- Pit de xai. És una part molt saborosa del xai que es troba entre el coll i l’espatlla, conservant una porció important del greix. Aquest tall és ideal per fer ragú o estofat.
- Collarets de xai. Són rodanxes de carn procedent del coll, amb os i no molt gruixudes. Es pot presentar com a rodanxes senceres o mitges rodanxes. Un tall saborós i queda perfecta guisada o a la planxa.
Beneficis de salut pel consum de xai
La carn del xai té molts beneficis per a la nostra salut, ja que contempla una gran font de nutrients necessaris pel nostre organisme. La carn de xai és un tipus amb un excepcional valor nutricional en proteïnes, vitamines i minerals, una carn elemental per una dieta saludable.
Els beneficis principals del consum de carn xai son:
- Una font fantàstica de proteïnes i ferro per al nostre cos.
- Conté alts nivells de seleni, un mineral que ajuda a combatre els atacs d’asma.
- La carn de xai és una font de vitamines B12, que vetlla per la salut del sistema nerviós.
- I també conté niacina (vitamina B3), que ajuda a la protecció contra l’Alzheimer.
En la nostra botiga Karns Fibla podeu trobar una diversitat de talls en carn de xai.